może koledzy znacie jakiś sprawdzony warsztat w Lublinie lub okolicach, który zajmuje się naprawami wgnieceń po gradzie, oczywiście metodami nieinwazyjnymi bez szpachli i lakieru
Podświetlanie wyjścia z samochodu przy otwartych drzwiach O1
Zwiń
X
-
Podświetlanie wyjścia z samochodu przy otwartych drzwiach O1
Jest już taki temat :
lecz nie ma nim dokładnie wyjaśnione jak zrobić podświetlenie w przypadku braku lampek ostrzegawczych w drzwiach.
A więc zaczynamy
Niezbędnik :
- miernik elektryczny ( nie jest niezbędny lecz może się przydać)
-taśma SMD według uznania (ja dałem po 9 diód na drzwi i jest ok )
- lutownica, cyna, kalafonia, taśma izolacyjna, koszulki termokurczliwe
- wiertarka/wkrętarka + wiertło do metalu
- śrubokręt płaski, gwiazdka, klucz 17,13 nasadowy i szczypce długie niezbędne do przykręcenia włącznika krańcowego
- włączniki krańcowe (przerywające obwód przy naciśniętym ramieniu)
- kabel ok 7m na dwoje drzwi ( ja użyłem kabla 0.33mm )
1. Ściągamy boczek drzwi (było setki razy na 4um)
2. Odkręcamy mocowanie pasa bezpieczeństwa ( klucz 17 nasadowy)
Aby się do niego dostać ściągamy maskownicę Uwaga na podkładkę pod śrubą !
Teraz wykręcamy wkręt :
Ściągamy uszczelki przy drzwiach tylnych oraz przednich i odciągamy biały plastik do siebie oraz do dołu.
Czarny plastik jest na zatrzaski plastikowe i z wyczuciem pociągamy go do siebie.
I naszym oczom powinien ukazać się taki oto widok :
[IMG=http://img11.imageshack.us/img11/5758/img20111208212825.jpg][/IMG]
Polecam zaopatrzyć się w ludwik trochę wody oraz gąbkę do umycia pasów bezpieczeństwa. Dzięki temu powinny się lepiej "zwijać"
3. Podważamy płaskim śrubokrętem zaczep pod tylną kanapą który trzyma osłonę na tylne nadkole. Przy okazji ściągamy dalszą część uszczelki oraz delikatnie ciągniemy do góry plastik na progu. Tak aby wyskoczył z blaszanych zaczepów.
Dzięki temu mamy już gotowe miejsce do działania:
4. Przy pomocy szerokiego płaskiego śrubokręta wyciągamy plastikową zaślepkę
5. Najbardziej brutalna część działań :twisted: W otworze z którego wyciągnęliśmy zaślepkę wiercimy otwór odpowiadający naszemu włącznikowi. Tak aby przeszedł on na wylot i możliwe było dokręcenie śruby trzymającej go na miejscu.
Sprawdzamy "na sucho" z samym włącznikiem czy wszystko jest ok po czym przystępujemy do zarabiania kabla :
6. Tak przygotowany włącznik montujemy w wywierconym otworze ( tutaj wykorzystujemy długie szczypce do zakręcenia śrubki) I wiercimy otwór w gumie która wyciągnęliśmy tak aby swobodnie przechodziła główka włącznika.
7. Przy pomocy miernika sprawdzamy poprawność działania naszego włącznika przy zamkniętych i otwartych drzwiach.
U mnie brakowało 1mm do tego aby przerwać obwód przy zamkniętych drzwiach i przez to podświetlenie paliło by się non stop.
Można to jednak rozwiązać na dwa sposoby :
- kupno włącznika z dłuższym ramieniem
- założenie gumowej podkładki pod bolec w drzwiach
U mnie zdało egzamin rozwiązanie drugie :
Kluczem 13 odkręcamy bolec w drzwiach i podkładamy gumową podkładkę.
Sprawdzamy jeszcze raz poprawność działania włącznika i lecimy do punktu 8 :P
8. Przeciągamy kabel od włącznika przy wiązce kabli w progu, obok zwijacza pasów aż do gumy między karoserią a drzwiami. Aby bezstresowo przeciągnąć kabel należny zdjąć tę gumę chociaż z jednej strony.
9. Z grubej wiązki kabli idącej do silniczka wyszukujemy 2 najgrubsze kable: czerwony 12V i brązowy masa. Ściągamy z nich izolację i do kabla 12v podłączamy 1 kabel z naszego włącznika, a do kabla z masą podłączamy nowy kabel idący do taśmy w boczku.
Niezbędne jest zamontowanie wsuwek na końcach kabli aby w razie ściągania boczków nie trzeba było ciąć kabli.
Sprawdzamy czy po podłączeniu naszej taśmy led wszystko działa tak jak trzeba. Jeżeli tak to montujemy ją od spodu do boczku. Ja wywierciłem niewielki otwór w boczku na kable.
10. Składamy całość nie zapominając o zaizolowaniu połączeń taśma izolacyjną i cieszmy się z podświetlenia
Jak dorwę statyw to wrzucę zdjęcia jak to wygląda w nocy.
Życzę miłej zabawy
Łukasz
-
Komentarz